Sortera rätt: Stor guide till sopsortering
- Lundstams
- för 12 minuter sedan
- 4 min läsning

Tycker du att det är svårt att sortera rätt? Du är långt ifrån ensam. Men oroa dig inte, i denna guide går vi igenom allt från att sortera frigolit till att återvinna värmeljus på rätt sätt.
Källsortering – ett viktigt steg mot en hållbar värld
Sopor och avfall är inte skräp, det är värdefulla resurser som kan återvinnas till nya produkter eller energi. Att sortera rätt är därför oerhört viktigt för att bidra till en mer hållbar värld.
Återvinna tidningar, papper och wellpapp
Det finns en massa olika typer av pappersförpackningar – såsom kuvert, ritpapper och papp, men sorteras allt i samma kärl? Nej, inte riktigt. Så här sorterar du papper rätt:
Tidningar, magasin, kollegieblock och broschyrer sorteras i kärlet med etiketten Tidningar.
Papper som mjölkpaket, pastakartonger, mjölpåsar och presentpapper sorteras likadant, och slängs i behållaren Pappersförpackningar.
Wellpapp är ett material som känns igen av den vågiga mellandelen, och är ett vanligt förpackningsmaterial. Wellpapp sorteras i kärlet vid namn wellpapp. Men vänta, är wellpapp och kartong samma sak? Inte riktigt. Kartong är ett slags samlingsnamn för olika tjockare pappersbaserade material, medan wellpapp är materialet med den vågiga mellandelen. Sorteringen av kartong varierar, vissa typer sorteras som pappersförpackning medan tjockare (såsom wellpapp) sorteras som just wellpapp.
Att återvinna kuvert är lite klurigt. Vanliga kuvert ska inte sorteras som tidningar eller papper, eftersom limmet i kuverten förstör pappret, i stället ska de sorteras som brännbart. Vadderade kuvert å sin sida kan sorteras som papper.
Böcker ska helst inte slängas, utan skänkas vidare så någon annan kan ta del av dem – så länge de är hela, så klart. Om du ändå behöver kasta, ska böcker med mjuk pärm sorteras som papper. Böcker med hård pärm sorteras däremot som brännbart.
Vad händer med pappersförpackningar efter sortering?
Pappersavfall balas och transporteras till pappersbruk, där det återvinns till nya pappersförpackningar.
Sverige är ett av länderna i världen som är bäst på att återvinna papper: var tredje pappersförpackning som säljs i dag är tillverkad av återvunnet papper. Tack vare pappret vi återvinner årligen i Sverige räddar vi omkring en miljon träd från att avverkas.

Sortera frigolit
Var slänger man frigolit? Det är en vanlig fråga som många undrar över. Detta stötdämpande material är vanligt i olika typer av förpackningar, men vad gör man med den återstående frigoliten efter att ha öppnat sitt paket? Jo, frigolit sorteras faktiskt som plast.
Sortera plastförpackningar rätt
På tal om plast. Utöver frigolit finns det många andra förpackningar som sorteras som plast, exempelvis schampoflaskor, brödpåsar, plastfolie och påläggsförpackningar.
Vad händer med plasten sen?
Efter att du sorterat plastförpackningar och slängt dem, körs de till en återvinningscentral där de balas och skickas vidare till en anläggning för att malas ner till granulat, vilket i sin tur blir till ny plast.
Att återvinna plast är en massiv miljöåtgärd. För varje kilogram plast som återvinns i stället för att ny plast tillverkas, minskar utsläppen av koldioxid med 2 kilogram.
Att återvinna glas – vad gäller?
Hur sorterar man dricksglas och glasförpackningar på rätt sätt egentligen?
Du har säkert märkt att det finns två behållare för glasinsamling: en för ofärgat glas och en för färgat glas. Det är viktigt att hålla färgat glas separerat från ofärgat för att göra återvinningen så lyckad som möjlig. Ofärgat glas kan nämligen enbart tillverkas av återvunnet ofärgat glas. Så om färgat glas hamnar i samma kärl som ofärgat, måste allt hanteras som färgat glas. Det leder i sin tur till att glasbruken tvingas producera nytt glas när ofärgade glasförpackningar ska tillverkas – i stället för att använda återvunnet material.
Glasburkar och glasflaskor återvinns till nytt glas eller glasull för isolering, medan glaskross kan få nytt liv i form av glasförpackningar eller fyllnadsmaterial för hus- och vägbyggen.

Att tänka på vid glassortering
I behållarna för glasinsamling kan du slänga glasförpackningar som glasflaskor och glasburkar – det är allt. Därför är det viktigt att separera övriga material från glaset:
Ta bort kapsyler och korkar, och sortera dessa i rätt kärl, innan du slänger glasförpackningarna.
Töm glasförpackningarna och säkerställ att de inte innehåller matrester. Förpackningarna behöver inte vara diskade, men gärna ursköljda.
Hur återvinna dricksglas, skålar och vaser?
Glas som glas, eller? Inte riktigt. Dricksglas, fönsterrutor, skålar och vaser är exempel på så kallat härdat glas. De innehåller ibland tungmetaller för att göras mer tåliga. Därför får dessa inte sorteras i vanliga glasinsamlingen, utan sorteras i stället som grovsopor på återvinningscentralen.
Metallåtervinning
I kärlen för metall slängs en mängd olika metallförpackningar, allt ifrån konservburkar och tuber till kapsyler och lock. Även värmeljus sorteras som metall. Dock är det viktigt att separera värmeljuskoppen och vekeshållaren innan du slänger dem i metallåtervinningen, eftersom dessa är tillverkade av olika material och återvinns på olika sätt.
Sprayflaskor kan sorteras som metall om de är helt tomma. Om det finns ens lite innehåll kvar i flaskorna sorteras de i stället som farligt avfall.
Vad händer med rätt sorterad metall?
Efter att du sorterat metall rätt körs det till en sorteringsanläggning där metallen sorteras rätt utifrån material, varpå det körs vidare till smältverk och återvinns till nya metaller.

Brännbart
Till brännbart räknas olika typer av material som inte går att återvinna, såsom trä, gummi och textilier. I brännbart kan du kasta allt ifrån dammsugarpåsar och kladdiga förpackningar till blöjor, kattsand och snus.
Sortera plast som brännbart?
Ska man sortera plast som brännbart? Det är en fråga vi på Lundstams ofta får höra. Svaret är både ja och nej. Det är mer miljövänligt att återvinna plast, men alla plaster går tyvärr inte att återvinna, därför slängs de i stället i behållaren brännbart. Exempel på plaster som ska slängas i brännbart är diskborstar och leksaker.
Att sortera rätt gör skillnad
Genom att sortera rätt bidrar du till en mer hållbar värld, där resurser kan återanvändas i stället för att gå till spillo. Oavsett om det handlar om att återvinna glas, plastförpackningar eller metall, gör varje liten insats skillnad. Med rätt kunskap blir sopsortering enklare – och ju fler som gör rätt, desto större blir effekten. Med rätt återvinning kan vi tillsammans skapa en bättre framtid.
Lundstams – Återvinning, källsortering och avfallshantering
På Lundstams arbetar vi för att förändra synen på avfall från något besvärligt till en värdefull resurs som kan användas om och om igen. Med bred kunskap, lång erfarenhet och modern teknik erbjuder vi smarta lösningar för insamling, transport och hantering av avfall i Jämtland, Härjedalen, Västerbotten och Västernorrland. Vårt mål är att få tillbaka så mycket som möjligt in i kretsloppet – enkelt, effektivt och hållbart.
Comments