Glasförpackningar
I Sverige är vi duktiga på återvinning, men vi kan bli bättre.
De flesta av oss återvinner i snitt ca 80% av alla tidningar och förpackningar.
Vanligaste orsaken till att man inte återvinner är att man inte har utrymme för bra lösning hemma och en liten del tycker att det är bekvämare att slänga allt i soporna.
Vi på Lundstams vill att det ska vara lätt att sortera rätt!
Ja tack!
Allt som används för att innehålla, skydda, leverera och presentera en vara när vi köper den är en förpackning. Till glasförpackning räknas flaskor och burkar av glas som det inte är pant på.
Gör så här:
Töm förpackningarna och se till att de är fria från matrester. De behöver inte vara rengjorda, men gärna ursköljda med kallt vatten. Ta bort kapsyler och lock av metall och sortera dessa som metallförpackning.
Nej tack!
HIT HÖR INTE:
Flaskor med pant, dricksglas, glasskålar eller glödlampor.
Ofärgat och färgat glas sorteras och hämtas var för sig.
Lastbilarna som hämtar glasförpackningar har två fack på flaket, ett för färgade glasförpackningar och ett för ofärgade.
Körs till Lundstams där glasen omlastas till lastbil som transporterar det vidare till Svensk Glasåtervinning som återvinner ofärgat glas och färgat glas som blir till nytt glas. Av färgat glas tillverkas också bland annat isolering. Glaskross blir glasförpackningar och fyllnadsmaterial för husgrunder och vägbyggen.
Glas kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras.I Sverige återvinns 93% av de 186.000 ton glasförpackningar som finns ute på marknaden. Återvinning av glas sparar 20% energi jämfört med när glastillverkas av ny råvara.Få förpackningsmaterial har samma unika egenskaper som glas. Det är helt tätt och påverkar varken doft eller smak.
Om allt glas som samlas in i Sverige under ett år skulle ställas i en lång rad skulle det räcka ett helt varv runt jorden.